o natie de oameni tristi

Se stie, Romania are copii tristi.

S-au efectuat sondaje (nu conteaza cifre si/sau nume) din care reiese faptul ca romanul e printre cei mai tristi locuitori ai Pamantului. Aici am putea, oarecum, sa excludem tarile Lumii a Treia (care au alte dureri de cap si nu-s tristi ca-s prosti ci doar ca sistemul lor de conducere e in mai mare rahat decat sistemul Romaniei). Nu tre sa fii un geniu ca sa reusesti sa te rupi putin de activitatile tale cotidiene si sa vezi mizeria in care sta romanul. Tre sa fii atent cel putin cateva minute si sa vezi chipurile oamenilor de langa tine din tramvai/autobus/troleibus sau chiar si pe strada, in parc sau oriunde altundeva. Poti citi pe chipurile lor daca sunt fericiti sau nu. Suntem chinuiti sa traim in conditii minimale cu salarii de rahat. Un profesor care, scuzati expresia, isi bate capul cu tot prostul, ajunge sa primeasca maxim 800 lei pe luna, in primul an; alt individ  care lucreaza pe santier si isi rupe spatele acolo 10 ore pe zi si n-are nici weekend liber , primeste in jur de 1000 lei (in cel mai bun caz)  si mai sunt o gramada de alte exemple. Sa nu uitam de doctori care, tot asa, juma din zi sunt la spitale sau in deplasare si primesc, daca primesc, undeva la 1300 lei. Oamenii nu inteleg de ce unii profesori/doctori primesc spaga sau mici atentii, oare va mai mirati?

In schimb, nu inteleg doctorii carora nu le pasa de pacientii saraci, ai depus un juramant, cum poti sa lasi omu sa moara in fata ta si tie sa nu-ti pese?! Asta chiar nu pot sa inteleg. Dupa ce ii dau 100E si il rogi sa aiba grija de cineva, brusc isi aminteste ca e doctor si ca totusi e capabil sa faca un bine pacientului sau. Inteleg doctorii care, daca si-au facut treaba bine, (accepta) si primesc o ciocolata/o gaina sau un kil de cartofi.

In ziua de azi salariul romanului de abia ajunge ca sa-si plateasca cheltuielile, nici vorba sa-si mai cumpere cate o haina sau sa mearga in vacanta altundeva decat in orasul sau.

Inteleg ca se pune pret si pe educatie (ai terminat o facultate, primesti un job mai bun si automat mai multi bani, DAR NU-I REGULA) si aici mai intervin pilele. Revin tot asa la invatamantul romanesc care e intr-o situatie deplorabila. Toate-s intr-un circuit inchis, una depinde de cealalta.  Profesorii care predau cu pathos ajuta foarte mult elevul in a devenii un individ mai bun. Daca profesorul e bun si elevul/studentul e interesat de studiu, sunt foarte mari sanse ca elevul/studetul sa aiba un viitor mai stralucitor. Pan’ la urma, cum zicea Aristotel: FERICIREA DEPINDE DE NOI.

Reclame

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s