Originile Crăciunului

[am urmărit The origins of Christmas  și m-am hotărât să notez unele idei legate de originile sărbatorii de azi]

E tipic să sărbătorim ceva și să nu știm prea multe detalii despre ceea ce sărbătorim. Din lejeritate sau din prea putin interes pentru subiect, evităm să ne informăm. Subiectul de față e un subiect așa de jolly, merry and happy și de aceea te invit, să îl descoperi cu mine.Știai că oamenii sărbatoreau Crăciunul și înainte de nașterea lui Iisus?

Moș Crăciun și aproape toate lucrurile pe care le facem de Crăciun fac parte, toate, din ritualuri păgâne antice care celebrau, nu nașterea pruncului Iisus, ci nașterea noului an.
Începând cu sec. III, părinții bisericii au eșuat, încercand să elimine Saturnaliile, fiindcă erau mult prea populare. Ziua Saturnaliei era in 25 Decembrie și era o sărbătoare în onoarea zeului roman Saturn. Ziua de 25.12 coincidea cu solstițiul de iarnă iar pentru vechile civilizații antecreștine aceasta era ziua nașterii zeilor, cand zilele începeau să se lungească, iar omul era binecuvântat prin renașterea naturii. În calendarele romane ziua de 25 decembrie era indicată drept ziua nașterii Soarelui, iar biserica creștină a adoptat această dată drept zi de naștere a lui Hristos spre a îmbina cultura antecreștină cu cea creștină și spre a-i converti pe oameni la creștinism.

Ce ar trebui sa le retinem din acest documentar?

1. Ghirlandele de Craciun, au devenit simbolul vieții eterne pe care nașterea lui Iisus a promis-o credincioșilor și forma lor circulară era simbolul coroanei de spini, pusă pe capul Său când a fost crucificat.

2. Vâscul, simbolul păgân cel mai sacru (al fertilitatii) a fost interzis integral de biserică.

3. Pomul de Craciun a apărut, penru prima oară, în Germania în anul 718 când Sf. Bonifaciu a venit din Anglia pentru a converti păgânii. Hotărât să elimine tot ce era păgân, a tăiat un stejar sacru în orasul Geismar și, pentru a calma credincioții furioși, a plantat un brad în loc și l-a declarat ca fiind simbolul noii lor credințe.

4. Creștinismul a eliminat și majoritatea ritualurilor păgâne ale focului menținând doar lumina lumânărilor ca lumină a preamăririi, simbolizând lumina divină care se credea că învăluie lumea.

5. Schimbul de cadouri a fost asociat cu aurul, tămâia și smirna pe care magii le-au adus de la răsărit ca omagiu pentru pruncul Iisus.

6. Tradiția de a cânta de Crăciun a fost asociată cu ideea că îngerii au cântat când s-au aratat pastorilor din Betleem pentru a anunța nașterea lui Hristos. Prin sec. XVI, colindele se cântau doar de Craciun de episcop și de cler iar subiectele colindelor se legau doar de povestea Crăciunului. Colindele au devenit rapid populare în rândul oamenilor și au inceput să răsune pe străzi și în alte locuri publice. În timp colindele au început să fie cântece generice de Craciun, nu doar legate de nașterea lui Iisus.

7. Sfântul Nicolae s-a nascut în ceea ce se cunoaște astăzi ca Turcia. În momentul în care parinții lui au murit, unchiul său a aranjat să fie admis la o mănăstire. În aceeași vreme o familie vecină o ducea foarte greu, tatăl celor trei fete nu mai putea să le asigure zestre și astfel șansele lor de a se mărita erau minime. Fata cea mai mare s-a decis să meargă la bordel și să le întrețină pe celelalte. Cand Nicolae a auzit de planul fetei, a pus niște monede de aur într-o pungă și a așteptat până la primele ore ale dimineții și a ieșit în stradă. De dimineață, una dintre fete a găsit mica pungă cu aur. Unii spun că era în pantoful ei, alții în ciorapi iar în noaptea urmatoare s-a întâmplat la fel. În a treia noapte, tatăl fetelor nu s-a pus la somn și l-a prins pe Nicolae când a aruncat a treia pungă pe fereastră. Nicolae l-a implorat să nu-i dezvăluie identitatea, dar tatăl recunoscător trebuie să fi spus cuiva, fiindcă povestea a supraviețuit. (După o perioadă Nicolae a devenit episcop) De aici tradiția universală cu atârnatul ciorapului sau lăsatul pantofului afară, pentru a fi umplut (miraculos) cu daruri în timpul nopții.
Sf. Nicolae a înviat trei băieței și a devenit sfântul patron al copiilor, iar faima sa de făcător de miracole a continuat să creasca și s-a răspândit prin lumea creștină, la mult timp după moartea lui.

8. În 1440, spaniolii au pus stăpânire pe Olanda și legenda Sfântului Nicolae a ajuns la olandezi. Sf. Nicolae, a devenit cunoscut ca Sinterklaas.
În sec. XVII, misionarii catolici au ajuns în Siberia și l-au făcut cunoscut pe Sf. Nicolae crescătorilor de reni, tribului pastorilor nomazi care trăiau la nord de Cercul Polar.

9. Celălalt sfânt responsabil pentru inventarea tradițiilor de Crăciun, a fost Sf. Francisc de Assisi. Într-o peșteră de lângă orașul italian Greccio, în anul 1224, el a creat prima scena a Nașterii. Un prieten i-a adus o iesle, paie și animale vii. Oamenii au venit de pretutindeni s-o vadă, în timp ce Francisc stătea în fața ieslei, ținând predici.

10. În Anglia, Henric al VIII-lea s-a separat de biserica catolică, mănăstirile au fost desființate iar partizanii Papei, reduși la tăcere. În cetățile puritane ale Europei, Crăciunul a fost desființat, bisericile au fost închise iar prăvăliile și oficiile au primit ordin să rămână deschise în timpul celei ce ar fi fost o sărbătoare. Crăciunul a devenit clandestin, fara a se mai afișa la vedere iar oamenii au început să petreacă Crăciunul acasă, cu familiile și prietenii apropiați.

11. În 1660 Craciunul a revenit și Carol al II-lea a devenit rege, dar el nu a mai promovat Crăciunul la amploarea de altădată. Prin Europa protestantă, Sf. Nicolae a devenit doar un simbol al bucuriei, un personaj deposedat de semnificațiile sale religioase și asa a și rămas pentru aproape 200 de ani pana când SUA l-a transformat, pe fostul făcător de minuni, într-un superstar global.

Sf. Nicolae > Sinterklaas > Santa Claus

12. In decembrie 1822, în New York a fost creată prima imagine a lui Santa Claus. Clement Clarke Moore, profesor de literaturî orientală și greacă a scris o poezie: „Noaptea dinaintea Craciunului”. Deși figura centrală provenea din vechiul Sinterklaas olandez, Santa Claus al profesorului Moore, a înglobat caracteristici din multe alte culturi europene:

– germanii au fost cei care l-au dotat, primii, pe Moș cu acel costum roșu de catifea;
– scandinavii i-au atribuit statura mică care-i permitea să se strecoare pe horn;
– rușii, sania zburătoare și renii fermecați.

13. Între timp, în Anglia, Crăciunul nu-și revenise, înca, pe deplin. În 1837, regina Victoria a urcat pe tron și s-a măritat cu prințul Albert. Albert provenea din Germania, unde Crăciunul nu dispăruse niciodată. El însuși a fost una dintre personalitățile care au reinventat Crăciunul englez. El a introdus primul pom de Crăciun și a ajutat la popularizarea cântării colindelor.

14. Pe la mijlocul sec. XIX, atât Moș Crăciun cât și Santa Claus, erau folosiți de afaceriști ca să vândă orice, de la săpun la nuci, dar Coca-Cola i-a exploatat la maxim potențialul comercial.

De Crăciun, în 1931, Santa Claus a fost figurat bând dintr-o sticla de Coca-Cola. Moșul era peste tot –  în reclame, în reviste și la tejghelele magazinelor din SUA.

În concluzie, nu contează cât de cuminte ai fost anul ăsta, ”moșul” vine numai dacă știi să-ți petreci timpul de hodină alături de persoanele dragi. Ăla-i tot cadoul.

Reclame

2 răspunsuri la „Originile Crăciunului”

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s