Să grăim olecuță despre suflet

Uneori e bine să vezi lucrurile dintr-o altă perspectivă, spre exemplu din perspectiva unui psiholog. Tinerii psihologi sau imagespsihologii cu vechime în domeniu au posibilitatea să citească partea sufletească a unui individ, dând astfel soluții pentru stresul sau anxietatea cu care un individ s-ar putea confrunta. Un părinte, un prieten sau partenerul de viață poate să asculte și să-și dea părerea cu privire la anumite situații, dar nu vor face o treabă mai bună ca un psiholog care, după ce a cunoscut fel de fel de pacienți a ajuns să nu mai judece atât de ușor.

[psycho/psyche (suflet)+logos (studiu) = studiul sufletului]

Cu siguranță știi actori sau muzicieni care merg să-și descarce amarul la un psiholog, dar ai prea puțini cunoscuți care fac acest lucru. Sau niciunul? Românica noastră nu-i foarte deschisă la minte când vine vorba de mers la consiliere. Cred că multe persoane nu știu ce presupune o discuție cu o persoană care vede mai departe de cuvinte. Multi cred că trebuie să fii nebun ca să mergi la psiholog, făcând confuzie între psiholog si psihiatru. Cel din urmă e acel specialist care ajută la vindecarea tulburărilor psihice cu ajutorul unor pastile și/sau altor tratamente specifice, iar psihoterapeutul doar ascultă și propune diferite exerciții.

Țin minte că prin liceu, în a X-a sau in a XI-a am avut ore de psihologie iar din materie nu am reținut mai nimic, însă mi-amintesc cu drag de doamna psiholog cu care mai discutam după ore. Încă de atunci îmi doream să discut cu o persoană care mă vede prin calități și defecte, cineva care face legătura dintre comportamentul meu de acum și o posibilă dramă din copilărie. Trecutul nu e doar în trecut, acesta ne afectează fie că vrem, fie că nu. Dezamăgirile și traumele din copilărie ar putea să fie vinovate pentru teama cuiva de a se angaja într-o relație serioasă, de exemplu, sau pot să fie vinovate pentru lipsa de încredere în oameni, frica de a vorbi în public, neîncrederea în sine, etc.

IMG_6919

Întâmplarea face să am câțiva prieteni care fie studiază psihologia, fie au deja un cabinet unde pot oferi consultanță psihologică.  Și mâ gândesc să merg o dată pe săptămână, să mă așăd pe canapea și să-i zic domniței dezamăgiri de prin copilărie și alte dureri de cap de ieri și de azi, așteptând sfaturi pentru a-mi depăși unele frici.

Apropo de frici, Cabinetul Sanima, unde lucrează o prietenă de-a mea, adună oameni pentru a organiza săptămânal un grup de suport unde se vor discuta anumite teme și se vor face workshop-uri. Pe lângă posibilitatea de-a intra în contact cu alte persoane, cine participă la un grup de suport are posibilitatea să audă și durerile de cap ale celorlalți putând interveni pentru a da sfaturi din experiența personală (dacă e cazul).

Ți-o recomand pe Mădălina dacă vrei să discuți cu cineva, iar dacă vrei să participi la un grup de discuții trimite un mail la contact@cabinetsanima.ro pentru a afla în ce constau întâlnirile și cu ce poți pleca de la întâlniri.

untitled

Reclame

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s