Cand „angajatorii” uita ca viata-i pe bani

Cu toții știm cum e cu internship-urile și cu perioada de probă când vine vorba de un nou loc de munca. Mai toți cunoscuții meu și-au luat partea de „voluntariate” și/sau de perioade de probă din care nu văd un leuț. Ok, ok, dar ce ne facem când ne dam acordul într-o colaborare FĂRĂ CONTRACT DE MUNCĂ, când mergem pe seama recomandării – da, îl știu pe X, își plătește oamenii, e corect, bla bla și noi ne luăm țeapă.

Neică, dacă ne-am înțeles, pe românește, că NU lucrez pe gratis și matale uiți să mă plătești așteaptă-te la repercusiuni. Nu dau nume momentan, însă mult nu mai am. Nu-s nici prima, nici ultima care acceptă condițiile așa zis-ului angajator care zice „Prefer mai mulți bani în buzunarul tău și al meu decât să plătesc la stat.” Muuulți angajatori se trag pe fese cu afirmația asta și nu zic că nu e așa, dar în momentul în care te bagi într-un business matale știi că o să ai de făcut anumite plăți. Dacă încă nu te-ai prins: Nu poți face bani dacă nu cheltui bani.

Dovezi ale muncii am, însă ITM-ul nu e o soluție pentru că am acceptat voit să lucrez fără contract de muncă iar în cazul unei plângeri risc să primesc, și eu, amendă.

Art.260 C.mun. (1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte: …. e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata; f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei; … p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei. (2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

Ce ne facem cu angajatorii care uită că tu mai ai de supraviețuit și că mâncarea și chiria nu le primești din cer? O prietenă propune O listă neagră a angajatorilor, crezi că ar ajuta în vreun fel?

2911a278a37ec8447a8bd7d9d0700243

Reclame

Un răspuns la „Cand „angajatorii” uita ca viata-i pe bani”

  1. Da, cred că ar fi mișto să-i arătăm cu degetul și să spunem „nu” când vine vorba de angajatorii care nu sunt serioși și caută doar sclavi pe plantație.

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s